KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

NOVÝ PARKOVACÍ DŮM PRO JÍZDNÍ KOLA V HRADCI KRÁLOVÉ

Unikátní parkovací dům pro kola vznikl v Hradci Králové
Téměř rok se připravoval projekt sofistikovaného několikapatrového parkovacího domu v Hradci Králové. Plně automatizované ukládání kola i s výbavou do prostoru věže, která vyrostla na Riegrově náměstí nedaleko vlakového a autobusového nádraží, je příkladným projektem i pro další česká a moravská města. Privátní investor tu ve spolupráci s městem vytvořil parkovací věž, podobnou těm, co stojí na Tchajwanu. Tam se také inspiroval.

Téměř 11 metrů vysoká a prosklená věž o průměru 8 metrů vyrostla v blízkosti železničního nádraží a terminálu hromadné dopravy, kde již teď mají cyklisté problém najít volné místo na zaparkování kola ve stojanu.
Oproti stojanům, lze kolo do parkovacího domu zaparkovat i s brašnami a přilbou. Úschovu totiž zajišťuje plně automatické zařízení, které kolo od cyklisty po uhrazení parkovného odebere a samo uloží na volné místo. Pak vydá žeton, který slouží k jeho vyzvednutí. Celý proces je přitom možné sledovat, neboť parkovací věž je prosklená. Parkovací dům tak nejen kolo bezpečně uschová, ale ochrání ho i před nepříznivými vlivy počasí.

Dá se přepokládat, že nejčastějšími uživateli objektu budou obyvatelé Hradce, kteří odjíždějí vlakem nebo autobusem mimo město a k nádraží či terminálu chtějí přijet na kole, či lidé, kteří v blízkosti Riegrova
náměstí pracují a nemají možnost si kolo bezpečně uschovat. Parkovací věž ale jistě rádi využijí i ti, kteří
jezdí pravidelně hromadnou dopravou do Hradce pracovat a chtěli by zde mít k dispozici své kolo pro dopravu po městě, nebo i turisté, kteří se s kolem dopraví do centra a chtějí si město v klidu a bez kola a brašen prohlédnout.

Tento první ukázkový a plně automatizovaný parkovací systém pro kola je plně v režii investora. „Doufáme, že parkovací dům osloví hlavně ty cyklisty, kteří z obavy před ztrátou kola do města dosud nevyjíždějí. Třeba i proto, že ve věži mohou být zaparkována i drahá kola, která zde budou pojištěna,“ uvedl za investora Rudolf Bernart.
Rudolf Bernart oslovil město již dříve. Společně pak vytipovali několik lokalit, kde by mohla parkovací věž stát. Město poskytlo na tuto investici vhodný pozemek, dodavatelé z Tchajwanu pak na vybraném místě během jednoho měsíce věž postavili. Celkové náklady na vybudování věže dosáhly necelých 8 milionů korun. Kapacita věže je 116 kol, parkovné za kolo by nemělo být aspoň v prvních měsících vyšší než 5 korun.
V případě, že by se užití tohoto pilotního parkovacího domu v Hradci Králové osvědčilo, uvažuje město o vybudování dalších parkovacích domů,“ uvedla tisková mluvčí hradeckého magistrátu Magdalena Vlčková

Fotogalerie:

- https://plus.google.com/photos/... (Petr Semerád)

- http://hradec.idnes.cz/...

Zdroj: www.cyklostrategie.cz/