KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

PŘÍPRAVA NA CYKLISTICKOU SEZÓNU

V průběhu posledních několika let jsme si zvykli na velmi mírné zimy, nadšení sportovci nemuseli na zimní období kola definitivně odkládat. Nicméně letošní leden se projevil v plné síle a i udržované město se stalo nebezpečným zledovatělým terénem. Po odmlce se můžeme těšit na jarní období a první delší výjezdy.

Seřízení a správné nastavení kola
Jistě není nutné připomínat včasné seřízení kola, úpravu brzd i přehazovacích mechanismů. Kromě sladění technických součástí myslete i na správné nastavení výšky řídítek kola a sedačky. V současné době se nabízí velká řada variant zpracování sedel, pro větší pohodlí můžete vybírat gelové podložky, sedla úzká nebo naopak s širší plochou. Záleží nejen na stylu vaší jízdy, ale i na návycích.

Vhodné vybavení
K vašemu pohodlí při sportu zásadně přispěje i vhodné oblečení. Jistě není třeba upozorňovat, že obyčejné džíny ke sportu nepatří. Cyklistické oblečení je šité ze speciálních materiálů, které okamžitě odvádí pot od těla. Nechá vaší kůži volně dýchat, materiály rychle schnou a zamezí nepříjemnému zápachu. Cyklistické dresy nabízí obchod proficyklodresy.cz, vybaví vás nejen funkčním oblečením, ale podpoří i vaši viditelnost na silnici. Při jízdě budete mít maximální pohodlí, elastické tkaniny velmi dobře sedí, nezpůsobují otlaky a neomezí v pohybu. Důležité jsou i vhodné cyklistické boty. Chodidlo je při delší jízdě velmi namáháno, speciálně upravená podrážka zajistí komfortní došlápnutí. Cyklistické ponožky společně s vhodnou obuví také mnohem lépe odvádějí vlhkost, jsou prodyšné, navíc pevně sedí a při pohybu nesklouzávají.

Pozvolný návrat z tělocvičny
Důležité je na nové sportovní výkony naladit i naši fyzickou kondici. Opravdový nadšenci rádi zařazují do běžného pracovního týdne spinning. Vynikající aerobní cvičení posiluje svaly nohou, napomáhá udržet kondici a přispívá lepší a delší výdrži. Spinningu se můžete věnovat kdykoli, nejste omezeni krátkým dnem ani nepřízní počasí.
Každý pohyb se počítá, dobré jsou pro začátek i krátké běžecké tratě. Rozhodně nedoporučujeme naplánovat jako první výlet náročnou dlouhou trasu. Přetížíte ochablé svaly, již v půli cesty budete pociťovat nepříjemné otlaky od sedla a budou vás bolet i záda ze špatné polohy při jízdě.
Trénujte zvolna, postupně zařazujte delší trasy nebo jejich náročnost a myslete na výdrž. Pohyb by vás měl především bavit. Do kondice se můžete dostat rychle a relativně jednoduše. Místo výtahu používejte schodiště, zkuste na schůzky přecházet, nebo v ideálním případě občas vyměňte auto za kolo i při cestě do práce.

PR článek