KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

TERÉNNÍ CYKLOTRASY KOTEL

Nedaleko Krnova, mezi obcemi Staré Purkartice a Vraclávek vzniká mix různě náročných bajkových sjezdů a výjezdů. Dá se říct, že si tady najde každý to své. Prostředí je zde ideální, převýšení cca 160 m na 700 metrech.

Parta dobrovolníků kolem Milana Boháče s pomocí nadace Think Big se tu snaží vybudovat terénní stezky inspirované např. Rychlebskými stezkami, samozřejmě ve skromnějším provedení.

A takto popsali trasu organizátoři:
Začátek je u budovy Ski areálu Vraclávek. Žlutou, zprvu pohodovou stezkou vede trasa přes les po starých formanských cestách na první hřeben. Po něm pokračuje trasa napříč lyžařskou sjezdovkou a znovu do lesa. Poměrně komfortní stezka vás pak dovede na konec lanovky. Zde se nabízí udělat pár fotek, napít se a vyrazit na poslední část výjezdu po klikaté stezce až k vrchu Kotel.

Pak už jen dolů … a vybrat si kudy. První varianta je pro téměř každé MTB je sjezd lesem inspirovaný známými českými singltreky – trocha kamení, stezky houštím, tu a tam klopená zatáčka, vlnky a drobné skoky.

Ostřejší verze? Větší klopenky, větší skoky, hory kamení, pařezy, klády … a nakonec se sejdeme dole, v restauraci na vleku, doplnit ty tekutiny. 

Počítáme i s využitím lanovky, takže do budoucna to nahoru pojede samo.

Stezky jsou dostupné z
Krnova přes Ježník po zelené a žluté turistické trase. Z Karlovic přes Kamennou boudu nebo z Města Albrechtic, např. přes Žáry.

Organizátoři velice rádi přijmou různé nápady, zkušenosti,...které by pomohly vytvořit dokonalejší traily.

Také přivítají další dobrovolníky při stavbě stezek. Napsat můžete na e-mail: terennicyklotrasy@seznam.cz nebo se informovat na webu http://off-road-biking.webnode.cz a facebooku.

Na závěr jsme se zeptali Milana Boháče na několik otázek:

Co Vás vedlo k vybudování těchto tras ?
- Nápad vybudovat terénní cyklotrasy v této lokalitě je nový a primárním cílem stále zůstává sblížení člověka s přírodu. V první řadě se jedná o rekreační záležitost v oblasti s příjemným prostředím pro každého, kdo žije aktivním způsobem života. Motivací je tedy podpora aktivního způsobu trávení volného času a vytvoření podmínek pro rozvoj cyklistiky jako populární sportovní i rekreační aktivity.

Proč jste si vybrali právě tuto oblast ?
- Zvolena byla tato oblast z důvodu ideálních terénních podmínek a určitého příslibu zajištění do budoucna ze strany obce i manažerů Ski arélu Vraclávek. 

Pro koho budou tyto terénní stezky určeny ?
- Stezky jsou určeny pro horská kola, jak pevná, tak celoodpružená. Obtížnost je dána zejména původním terénem, případně terénními úpravami. Právě dle obtížnosti jsou trasy (traily) rozděleny, prozatím do dvou kategorií. Lehčí XC sjezd je navržen pro běžná kola a je vhodný pro děti i dospělé. Značně obtížnější DH/FR trať ocení majitelé celoodpružených kol. 

Kdy počítáte že budou stezky zprovozněny ?
- Trasy budou částečně dostupné v průběhu května a rozsah přístupných tras bude závislý na podpoře partnerů a účasti dobrovolníků. S jistotu lze říci, že XC sjezd bude hotov do konce května.

 A jaké jsou další plány do budoucna ?
- Do budoucna plánujeme nové tratě, zkvalitnění stávajících hotových trailů  a dokončení rozpracovaných úseků. Záměrem je vybudovat síť singltreků různé obtížnosti, určitou inspirací jsou Rychlebské stezky a některé bikeparky.