KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

GARMIN VÍVOFIT

Letošní rok je ve znamení boomu fitness náramků. Hned několik jich bylo také představeno na veletrhu spotřební elektroniky CES 2014. Mezi nimi byl i inteligentní elektronický fitness náramek Garmin Vívofit, který jsem měl možnost si vyzkoušet díky společnosti Garmin Czech.

Pokud hledáte fitness přístroj, který Vás bude motivovat k zdravějšímu a aktivnímu životu, přičemž se nechcete starat o různé data a nevadí Vám mírné nepřesnosti v naměřených údajích je to přístroj pro Vás. Pokud ale hledáte přístroj s přesnějším měřením sportovních výkonů a více funkcemi pořiďte si raději sportovní hodinky s GPS.

Náramek funguje tak, že sbírá po celý den informace o počtu kroků, ušlé vzdálenosti, spotřebovaných kaloriích. Vívofit sbírá tyto údaje neustále a vy tak nemusíte nic zapínat. O půlnoci se pak data automaticky uloží do přístroje a vy jej můžete poté kdykoliv bezdrátově přeposlat přes mobilní aplikaci nebo pomocí ANT+ flash disku do programu Garmin Connect (viz níže synchronizace dat), kde můžete tyto data vyhodnotit .
Pokud chcete samostatně zaznamenat sportovní aktivitu připojte k Vívofitu snímač tepu. Vívofit uloží záznam, který se v Garmin Connectu uloží, jako samostatný záznam i s grafem srdečního tepu (viz níže tepová frekvence).
Vzdálenost, počet kroků získává Vívofit pomocí vestavěného senzoru: 3-osému akcelerometru. Ten není přesný jak GPS přístroje, výhodu má ale v uzavřeném prostředí, kde GPS nemá signál. Oproti GPS tak může zde změřit naběhané metry. (Některé sportovní hodinky mají jak GPS tak akcelometr)

Uváděná výdrž Vívofitu na dvě klasické knoflíkové CR1632 baterie je přibližně jeden rok, což je obrovská výhoda oproti konkurenci.
Náramek neměří výškové schody, hodiny neukazují vteřiny a nejsou tu také stopky. Energetické úspornosti byli obětovány některé funkce jako je podsvícení, vibrace (alarmy), např. pro upozornění na překročení hranice tepové frekvence.

Testování mi ukázalo, že u mě Vívofit ukazoval vždy o něco méně jak GPS přístroj. Někdy to bylo 250 m. na 3 km, jindy 300 m. ale na již 6 km. Počet kroků také víceméně odpovídal skutečnosti. Subjektivně bych řekl že čím je tempo chůze či běhu rovnoměrnější, tím je přístroj přesnější.
U testování, pokud tedy pominu menší nepřesnost, se mi Vívofit osvědčil u běhu, chůze nebo halových sportů, kde se běhá (florbal, fotbal), naopak u jízdy na kole nebo bruslení počet uváděných kilometrů zdaleka neodpovídal skutečnosti. Např. u jízdy na kole ukazoval 2 km oproti skutečným 65 km. Ale to je tím, že akcelometr neumí takové pohyby rozeznat.

Garmin Vivofit váží pouhých 25,5 gramů a je menší jak sportovní hodinky. V balení najdete samotné tělo Vívofitu,  který se dá dá vyjmout a vložit do jiného náramku. Ten je k dipozici v balení ve velké (152-210 mm) a malé (120-175 mm) velikosti. Dále tu ještě najdete USB ANT+ flash disk, manuál, případně snímač srdečního tepu. Vivofit lze koupit s hrudním pásem nebo bez něj.
(Porovnání cen na Heuréka.cz)

Barvu příjemného silikonového náramku (TPU termoplastický polyuretan) si můžete vybrat z pěti pastelových barev (modrá, zelená, šedá, fialová a černá). Pomocí výměnných řemínků tak můžete kdykoliv změnit barvu náramku. Můžete používat jeden extravagantní řemínek, který ladí např. s vaším sportovním oblečením a jeden decentní, který použijete v práci nebo ve společnosti.
Jednotlivé barevné varianty náramku bude možné dokoupit i samostatně (u nás zhruba v půlce dubna). Jeden řemínek pak vyjde na cca. 150 Kč.

Na Vívofitu najdete displej a jediné tlačítko na pravé straně.
1) Pomocí jediného tlačítka pak můžete přepínat mezi různými displeji.
- ukazatel času, datum, denní počet kroků, zbývající počet kroků do denního cíle - GOAL (více níže)  nebo případně počet kroků nad denní cíl - GOAL+, vzdálenost, spálené kalorie a srdeční tep v případě použití ANT+ snímače srdečního tepu (logo ANT+ najdete na zadní straně hrudního pásu). Podržením tlačítka se zobrazí nápis SYNC (dochází k synchronizaci dat z Vívofitu a programu Garmin Connect), delším podržením SLEEP (zapnete nahrávání vaši spánkové činnosti) a pokud budete tlačítko držet ještě déle nápis PAIR (pro spárování přístroje)
Vívofit se také stará aby jste nezůstali příliš dlouho bez pohybu. Po hodině neaktivity se zobrazí výzva k pohybu - červený proužek, po každých 15 min. pak přibude další díl. Jakmile se ale začnete pohybovat červený proužek zmizí.

2) Barevný prohnutý e-ink displej (tzv. elektronický papír, který odráží světlo jako normální papír), který u náramku zůstává po celou dobu používání zapnutý a pro zjištění času nebo jiných hodnot jej není potřeba probouzet. Vivofit použil e-ink displej pro svou energetickou nenáročnost a štíhlost. Tento displej najdete např. ve čtečkách elektronických knih.

Pro spárování Vívofitu a počítače musíte mít v počítači naistalovaný program Garmin Express, který nahradil ANT agent a Communicator plugin.  Po nainstalování programu vložte do USB ANT+ flash disk. V Garmin Express dejte přidat nové zařízení a přidržte tlačítko na náramku dokud se neobjeví nápis PAIR (bude napsáno nejdříve SYNC, pak SLEEP a nakonec PAIR). Garmin Express vám pak spáruje zařízení s vašim Garmin Connect účtem.

Synchronizace dat z Vívofitu dochází přidržení tlačítka na náramku (objeví se nápis SYNC), kdy  je možné přenést data do deníku Garmin Connect pomocí bezdrátových technologií.
U počítače přes USB ANT+ flash disk. U chytrého mobilního telefonu (u těch novějších) přes Bluetooth Smart3 (Bluetooth 4), který najdete v telefonech se systémy iOS 5 a novější, Android 4.3 a vyšší.
Všechny měřené hodnoty jsou automaticky ukládány v paměti náramku (až po dobu jednoho měsíce) a tudíž nepotřebuje každodenní vyhrávání dat.
Přístroj aktualizuje čas pokaždé, když synchronizujete náramek k počítači nebo mobilnímu zařízení. Aktuální čas a datum se zobrazují na základě vaší aktuální polohy.

Vívofit monitoruje také vaši spánkovou činnost. Tu lze zaznamenat podržením tlačítka na náramku, dokud se neobjeví nápis SLEEP (první se objeví na displeji nápis SYNC, delším podržením se pak objeví nápis SLEEP). Nápis SLEEP pak zůstane na náramku po celou dobu spánku. Ráno po probuzení krátkým stiskem tlačítka ukončíte záznam spánkové činnosti, nápis SLEEP zmizí.
Pokud zapomenete zaznamenat vaši spánkovou aktivitu pomocí funkce SLEEP nevadí. V programu Garmin Connect si manuálně zvolíte začátek a konec spánku a výsledný graf se vám zobrazí také.
Vyzkoušel jsem spát s hrudním pásem, ale záznam tepové frekvence vytvoří samostatnou aktivitu, nelze tedy ho spojit s grafem spánkové činnosti.

Jak vypadá lidský spánek?
Hluboký spánek je vystřídán prvním REM spánkem asi po jeden a půl hodině. Čím blíže k ránu, tím častější REM fáze jsou a jsou také delší. K hlubokému spánku dochází jen u prvních fází spánku, pak už ne. Čím je křivka níže, tím hlubší je náš spánek, pokud je výše dostáváme se do tzv. V REM spánku (dochází ke svalová atonii, dochází k určitým svalovým záškubům), v kterém  se také spíše probouzíme.

V programu Garmin Connect si můžete upravit nastavení uživatele, jako např. výška, váha, tepové zóny nebo nastavení zařízení, kde si zvolíte např. které údaje chcete na displeji zobrazovat (čas, kroky, vzdálenost, srdeční tep,...).
Můžete si zde také vybrat zda necháte vaše denní cíle kroků na programu, nebo si nastavíte Váš cíl manuálně. Vivofit u nastavení vašeho cíle používá algoritmus, který bere v úvahu vaši předchozí každodenní pohybovou aktivitu a podle ní určí dosažitelný osobní denní cíl. Pokud uživatel plní naplánované cíle, tak mu algoritmus tyto cíle postupně navyšuje. Pokud uživatel ale nesplní svůj cíl, algoritmus sníží cíl na hodnotu, která je pro něho dosažitelná.

Jak jsem psal dříve náramek ukazuje i kalorie. Větší pohybovou aktivitu už ale přístroj není schopen rozeznat, pokud mu chybí informace o tepové frekvenci. Zobrazovaná data se pak rozchází se skutečností. Proto pokud chcete přesné údaje o vašich spotřebovaných kaloriích využijte hrudní pás od Garminu či jiný ANT+ kompatibilní (logo ANT+ najdete na zadní straně hrudního pásu).
Tepovou frekvenci můžete zobrazit najetím na nápis HEARTH. Po chvíli se poté na displeji objeví vaše tepová frekvence. Podržením tlačítka, u kteréhokoliv údaje na displeji, pak vypnete tepovku (na chvilku se zobrazí se nápis OFF). Pokud je záznam tepové frekvence aktivní, vytvoří se samostatná aktivita s grafem srdečního tepu a údaji o vzdálenosti, času, prům.rychlosti, kaloriích, prům.srdeční tep, max. srdeční tep. Aktivitu lze sdílet, exportovat, porovnat nebo vytisknout. Jiný způsob vytvoření samostatné aktivity u Vívofitu není možný.

Vívofit uvádí odolnost proti vodě: 50 m (5 bar, 5 atm). Garmin uvádí, že Vívofit je chopný odolat souvislému plavání (ne potápění). Nevadí mu tak i déšť, sprcha, umývání rukou, auta apod. Proto náramek nutně nemusíte sundavat ze zápěstí a můžete jej mít na ruce 24 hodin denně.

V nové verzi programu Garmin Connect můžete např. sledovat grafy svých aktivit, získávat odznaky za splnění cílů, sledovat aktivity přátel, nebo porovnávat svoje výkony s jejich. Nový Garmin Connect ale ještě není úplně funkční a další infotmace o něm dají na další článek

PLUSY
+ Roční výdrž náramku
+ Pěkný vzhled
+ Monitoring spánku
+ Vyměnitelné řemínky
+ Automatické denní cíle
+ Voděodolnost 50 m.
+ Bezdrátová synchronizace s programem Garmin Connect
+ Kompaktibilní s ANT+ hrudními pásy

MÍNUSY
- Chybí podsvícení, stopky
- Neměří výškové schody
- Nemá nastavitelný alarm (vibrace) pro upozornění na tepovou frekvenci
- Synchronizace s mobilním telefonem pouze s Bluetooth Smart (Bluetooth 4). Tzn. pouze novější chytré telefony.

FOTOGALERIE: https://plus.google.com/photos/...

Video: Instalace programu Garmin Express:  http://youtu.be/ubqqAs1aikU

Stažení Garmin Express: http://software.garmin.com/cs-CZ/express.html

Nahraná videa na YOUTUBE:
Garmin Connect - krátký pohled na PC verzi


Garmin Connect - mobilní aplikace (Android) - Vívofit

Nastavení náramku Garmin Vívofit

Obsah balení (od Garmin CZ)

Miniaplikace

Pokud máte dotaz napište mi na email: petmikeska@gmail.com
nebo na síti Google+ u fotogalerii tohoto náramku:

Další mé recenze přístrojů Garmin:
- Garmin Edge 810
- Garmin Edge 800
- Garmin Edge 705

Fotogalerie:

Propagační videa Vívofitu: