KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

GARMIN FÉNIX 2

1) ÚVOD
2) ROZBALOVÁNÍ

3) FUNKCE A ROZVRŽENÍ TLAČÍTEK
4) MENU
5) ZÁZNAM AKTIVITY
6) AKTIVITY
7) NAVIGACE
8) OSTATNÍ

1) ÚVOD
V nové generaci hodinek - Garmin Fenix2 - došlo k rozšíření funkcí původního modelu (např. možnost měření plavání v bazénu i v přírodě), byly použité novější, vylepšené materiály (vypouklé krycí sklo, matná tlačítka a zadní kryt…) a v neposlední řadě došlo k výraznému posunu v jednoduchosti ovládání (použito jiné rozvržení funkčnosti tlačítek).

Výsledkem jsou univerzální GPS hodinky, které se hodí pro outdoorové aktivity, multisportovní využití a extrémně dlouhé aktivity (ultra dlouhé běhy, maratonské závody, triatlon/Ironman).

Technické specifikace
Rozměry zařízení - ŠxVxH:  4.9 cm x 4.9 cm x 1.7 cm 
Hmotnost: 82,9 g
Vestavěná paměť: 20 MB, možnost uložení až 1000 waypointů, počet tras: 50, záznam prošlé trasy: až 10.000 bodů aktivního záznamu, až 100 uložených prošlých tras.
Bezdrátové připojení zajišťuje technologie ANT+ a Bluetooth
Odolnost proti vodě: IPx7 (vhodné pro plavání)
Elektronický 3-osý kompenzační kompas
Barometrický výškoměr s automatickou kalibrací podle GPS
Podpora bezdrátového přenosu dat do jiných GPS Garmin s ANT+, kompatibilita s Garmin Connect.

Displej:
Černobílý displej s úhlopříčkou 1.2” (3.1 cm) má bílé číslice na černém podkladu, tudíž je tmavší ale dobře čitelný. Při šeru už je viditelnost horší ale tento nedostatek hodinek je vyřešen výborným červeným podsvícením. Ve srovnání třeba s displejem od hodinek Suuntoquest, které mají Fénixi menší rozlišení (70x70 pix.) a displej není tak jemný. Určitě by si tak výborné hodinky zasloužily větší rozlišení. Hodinky vynikají vysokou odolností vůči tlaku 5 ATM, odolají také nárazům i vibracím.

Velikost displeje ŠxV: 3.1 x 3.1 cm
Samotný displej má tři řádky, na kterých jde zobrazit jiná funkce. Tato skutečnost je velmi příjemná při probíhající aktivitě, kde si uživatel může nastavit např. 3 hlavní daje (čas na kilometr, tep a vzdálenost nebo celkový čas) a nemusí při běhu zbytečně přepínat mezi displeji. Horní a dolní řádky jsou menší velikosti a hlavní středový je větší a dominuje obrazovce. Na středovém displeji lze zobrazit 2 údaje, celkem na jedné obrazovce tak můžete mít až 4 údaje.

2) ROZBALOVÁNÍ
Krabička o velikosti 90x90x200 je velmi elegantní a po vysunutí hlavního obalu s popisem základních informací na nás vykoukne hlavní tělo krabičky. Do hlavní krabičky jsou nasunuty dvě menší.
První spodní krabička obsahuje adaptér pro napájení ze sítě.
Na vrchní krabičce jdou vidět samotné hodinky, které jsou chráněny průhledný plastem. Po otevření krabičky ze spodní části se nám odhalí zbytek příslušenství k hodinkám.

- Popruh tepové frekvence
Snímač tepové frekvence HR RUN s vestavěným akcelerometrem
se skládá se dvou prvků.
Samotný pás se senzory, který se zapíná kolem hrudníku a zajištuje se háčkem. Druhý prvek je vysílač s baterkou, který se zacvakává na opasek pomocí dvou cvočků. Pás pak přenáší do hodinek údaje o tepové frekvence a je s hodinkami spojen jako ANT+ zařízení.

- Plátěný pásek
Garmin přikládá k těmto hodinkám plátěný pásek, který lze využít pro připevnění hodinek přes větší obvody jako je třeba lyžařská zimní bunda. Pro výměnu stávajícího gumového pásku za plátěný je nutno využít TORX šroubováčku, tyčinek a TORX šroubků (vše součástí balení)

- USB kabel
USB kabel je zakončen plastovou kolíbkou s malou klipsnou, která se nasadí na zadní stranu hodinek (do nabíjecích kolíků na boku hodinek) a drží zde velmi dobře. Byli zde použity nabíjecí kolíky pro lepší hydroizolaci místo standardních micro-USB nebo mini-USB portů jako u jiných zařízeních.
Při připojení USB kabelu jsou tlačítka hodinek přístupné, což je velmi příjemné protože i poté jde hodinkami pracovat i při nabíjení.
- Nabíjení lze provádět jak přes připojení do počítače, tak přes napájecí adaptéry. Adaptéry obsahují redukce pro připojení do různých druhu zásuvek.

- Dva TORX šroubováčky
Slouží pro demontáž opasku hodinek a zadního krytu.

- Sada manuálů v různých jazycích

- A v neposlední řadě samotné hodinky

3) FUNKCE A ROZVRŽENÍ TLAČÍTEK
Každé tlačítko má dvě funkce

- Levé horní tlačítko
A) Osvětlení displeje. Tu musíme Garmin pochválit, svítivost je výborná. Po zapnutí podsvícení trvá 15 s. (nebo dle vlastního nastavení) než se podsvícení samo vypne. Podsvícení můžete vypnout i dříve a to druhým stlačením levého horního knoflíku. Je potřeba i pochválit funkci, že při práci s hodinkami podsvícení nezhasne. Pokud ale přestanete s hodinkami pracovat podsvícení do 15 s. zhasne (ale jde opět stejným tlačítkem displej rozsvítit)

B)
- při zhasnutém displeji podržením tlačítka zapnete displej
- při rozsvíceném displeji podržením tlačítka vám nabídne nabídku s dvěma možnostmi:
Lock – uzamčení hodinek a zapříčinění omylného stlačení tlačítek
PowerOff – vypnutí hodinek (např. pro šetření baterie před delším závodem či trasou)

Levé střední tlačítko
První je otevření menu pro nastavení po podržením tlačítka a druhá funkce je pohyb v nabídce nahoru.

Levé dolní tlačítko
Tlačítko má funkci pohybu v nabídce a to dolů. Při delším podržením označíte trasový bod

Pravé horní tlačítko
Tímto tlačítkem spouštíme nabídku aktivit a potvrzujeme volby v nabídkách. Dále funguje k spouštění a zastavování aktivit.

Pravé dolní tlačítko
Tlačítko slouží k vrácení v menu o jednu nabídku nahoru a při aktivitách pro zaznamenání kola (mezičasů)

4) MENU
Podržením levého středního tlačítka se dostanete do menu, kde najdete:
- Sync (synchronizace)
- zapnutí bluetooth
- Settings (nastavení) - viz také níže
a) Activity (aktivity) - kolo, běh, plavání, lyžování, navigace,....
Zde si můžete nastavit - jaká data se budou zobrazovat na hodinkách (rychlost, čas, výškový profil,...), upozornění (na vzdálenost, čas, výškové metry,...), autolap (automatické zaznamenávání kol), autopause (přestane zaznamenávat údaje, když se přestanete pohybovat), 3D rychlost, 3D vzdálenost, záznam dat (po 1 sekundě, inteligentní), GPS mód (normální, UltraTrac - pro déle trvající aktivity), automat. střídání stránek, reset. Pro každou aktivitu si můžete navolit jiné rozvržení, počet obrazovek.
b) Senzors (senzory) - nastavení kompasu, výškoměru, měřičů srdeční frekvence, krokoměru, kadence, rychlosti pro kolo či výkonu...
c) Bluetooth (bluetooth) - možnosti připojení, upozornění, párování
d) User Profile (osobní profil) - věk, výška, váha, pohlaví, typ sportovce
e) General (obecné) - zvuk, displej, čas, jazyk (v balení je kód pro stažení češtiny do přístroje), jednotky
f) System (systém) - USB mód, nastavení mapy, menu, formátu GPS souřadnic, reset, klávesové zkratky...
- Clock (hodiny)
- alarm, odpočítávání, stopky
- Tools (nástroje
) - uložení pozice (pro rychlejší načítání GPS signálu), satelity, zobrazení informací o časech východu a západu - slunce/měsíc, zobrazení prognózy nejlepších časů pro lov a rybolov,....
- History (historie) -
zaznamenané trasy
- User data (uživatelská data) - waipoints (body zájmu), stopy, trasy, bezdrátové sdílení
- Virb Remote - touto funkcí můžete dálkově ovládat kameru Garmin Virb
- Recovery (doba zotavení)
- regenerační asistent zobrazuje odhadovaný čas odpočinku po tréninku. Ukazuje vám za kolik hodin je možné podstoupit další trénink
- VO2 Max
- tato funkce využívá informace ze srdeční frekvence a variability srdeční frekvence k odhadu VO2max

A) NASTAVENÍ AKTIVIT:
Nastavení údajů (Data Pages), které se budou zobrazovat na hodinkách:
Každá aktivita má již předem definované stránky s údaji, které byli optimalizovány pro tu danou aktivitu.
Uživatel si ale může dle svých požadavků změnit počet stránek (foto 2), údajů a jejich počet na displeji jednotlivých stránek (foto 3) -
Menu - Settings (nastavení) - Activity (aktivity) - vyberete zvolenou aktivitu (např. Bike/Kolo) - Data Pages (datové stránky) - zde můžete upravit či přidat stránky.


Na displej se mi podařilo umístit 19 stránek, přičemž na jednu stránku můžete umístit 1 - 4 údaje až z 93 parametrů, což zajišťuje, že jakýkoli náročný uživatel najde své ideální rozvržení.
Vedle údajů o rychlosti, času apod. (foto 1), lze zobrazit i kompas (foto 2), virtuálního partnera a grafy srdečního tepu, výškového profilu, teploty, barometrického tlaku. Pod grafem najdete rozmezí údajů a časový úsek grafu (foto 3).

Nastavení upozornění (Alerts) pro vybranou aktivitu:
Zde si můžete zapnou upozornění na: Distance (vzdálenost), Time (čas), Elevation (nadmořská výška), Speed (rychlost), Pace (tempo), Hearth Rate (serdeční frekvence), Cadence (kadence), Battery (baterii), Calories (kalorie), Run/Walk (běh/chůze) - nastavení intervalů, např. každých 5 min. Vám hodinky pípnou.
Upozornění zapnete v: Menu - Settings (nastavení) - Activity (aktivity) - vyberete zvolenou aktivitu (např. Bike) - Alerts (upozornění) - zde zapnout upozornění

Dále zde najdete Auto Lap (automatické zaznamenávání kol), Auto Pause (přestane zaznamenávat údaje, když se přestanete pohybovat), 3D rychlost, 3D vzdálenost, Data Recording (záznam dat: po 1 sekundě, inteligentní), GPS Mode (normální, UltraTrac - pro déle trvající aktivity), Virtual Partner (virtuální partner), Auto Scroll (automat. střídání stráne), Reset,

B) NASTAVENÍ SENZORŮ (Sensors)
Zde si nastavíte kompas, výškoměr, zóny srdeční frekvence, připojíte hodinky ke krokoměru, snímače rychlosti, kadence, výkonu, ...
C) NASTAVENÍ BLUETOOTH - možnosti připojení, upozornění, párování
D) NASTAVENÍ OSOBNÍHO PROFILU (User Profile) - věk, výška, váha, pohlaví, typ sportovce
E) ZÁKLADNÍ NASTAVENÍ (General) - zvuk, displej, čas, jazyk (v balení je kód pro stažení češtiny do přístroje), jednotky
F) SYSTÉM (System) - USB mód, nastavení mapy, menu, formátu GPS souřadnic, reset, klávesové zkratky...

Z menu se ještě zastavíme u Nástrojů (Tools)
Zde si můžeme označit místa, odkud např. nejčastěji vyrážíte (Mark Point), čímž se zkrátí další načítání satelitů. Dále lze zobrazit satelity, informace o časech východu a západu - slunce/měsíc, zobrazení prognózy nejlepších časů pro lov a rybolov ....

5) ZÁZNAM AKTIVITY
Při záznamu trasy (pravé horní tlačítko) si můžete vybrat z aktivit:
(více o jednotlivých aktivitách níže, viz bod 6)
- běh na lyžích
- skiboarding
- horolezectví
- turistika
- navigace
- běh v terénu
- běh
- cyklistika
- plavání
- tréninkové plány - ty lze vytvořit (nebo vybrat z nabízených) a poté stáhnout z programu Garmin Connect
- sport uvnitř budovy - běh, cyklistika, tréninkové plány
- a vlastní sport

Po vybrání aktivity (foto vpravo), hodinky načtou spárované zařízení (foto - 1 řádek) - zde tepový pás, měřič kadence a poté začnou hledat satelity.
Pokud zrovna nepouříváte některý spárovaný měřič (např. tepu, kadence, výkonu), stisknutím levého dolního tlačítka (Přeskočit/Skip) přeskočíte jeho vyhledávání.
Nalezení satelitů je velice rychlé, pokud si do hodinek uložíte např. polohu odkud začínáte aktivitu je vyhledávání v tomto případě ještě o něco rychlejší.
Hodinky mají červené podsvícení, které je velice dobře čitelné (foto - 2 řádek).


Pokud pozastavíte aktivitu stisknutím tlačítka stop, máte poté na výběr:
- Reset (vynulování aktivity) - vynulují se stopky a smažou se všechna data zaznamenené od zahájení aktivity
- Lap (kolo) - zaznamenání úseku (kola)
- TrackBack - tato funkce Vás navede po stejné trase zpět na počátek aktivity (více níže v navigaci)
- Resume (pokračovat v zaznamenávání aktivity)
- Save (uložení aktivity)
- Discard (vymazání aktivity)
- Resume Later (pokračovat v aktivitě později) - aktivita se uloží a zařízení přejde do režimu s nízkou spotřebou energie

Pokud pozastavení aktivity trvá delší dobu, po opětovném zahájení aktivity, začnou hodinky nejdříve opět vyhledávat spárované zařízení a satelity.

Po uložení aktivity (Save), (foto 1), pod ukazately času a vzdálenosti, si můžete prohlédnout detaily trasy (Details), odejít z menu (Done) nebo synchronizovat aktivitu (Sync) přes mobilní aplikaci Garmin Connect mobile (viz bod 8)
.

VÝDRŽ
U Fenixe se uvádí výdrž: u GPS módu UltraTrac (více níže u aktivity turistika, běh terénem) při záznamu co 15 sekund 20 hodin, při 20 sekundách více jak 24 hodin a při 1 minutě až 50 hodin.
Hodinky lze také dobíjet pomocí externí baterie, přičemž se Vám uchová i záznam trasy.

Garmin doporučuje u aktivit přesahující 8 hodin, přepnout právě na UltraTrac mód.

Při používání sporttestru jako hodinek se uvádí výdrž 50 dní.

Pokud se Vám hodinky vypnou, nebo je vypnete samy a aktivitu neuložíte, nemusíte se obávat o Váš záznam. Hodinky si Vaši aktivitu zapamatují a vy pak můžete tuto aktivitu samy uložit.

Nabití vybitých hodinek Fenix 2 trvá cca 2.15 min.

Testy:
Otestoval jsem výdrž hodinek na kole: (zde ještě provedu pár testů)
- MTB , kdy cesta vedla často lesem a hodinky brali i údaje z tepového pásu: u aktivity trvající 10,5 hod ukazoval displej ještě 7 % kapacitu.
- 1 den MTB 9:40 hod., 2. den silnice, 3:20 hod. - 13 hodin výdrž
- Silniční kolo, hodinky brali údaje z tepového pásu a měřiče kadence: u aktivity trvající 11,10 hod, ukazoval displej ještě 23 % kapacitu

6) AKTIVITY

A) Plavání
Tyto hodinky nabízejí dva druhy měření plavecké aktivity. První je plavání v interiéru tedy v bazénu, kde hodinky využívají akcelerometr k určení nárazu a poté k akceleraci a otočení směru. Tuto funkci lze využívat nejenom v interiéru ale i v externích bazénech.
Druhý druh měření je plavání na volném prostranství jako je jezero či moře, kde hodinky využívají GPS signálu pro určení vzdálenosti.

- Plavání v bazénu
Při volby aktivity plavání v bazénu si můžete vybrat se vzdálenosti 25 m.,50 m. nebo si můžete také nastavit uživatelsou délku bazénu.
Osobně jsem testoval hodinky v 25 m. bazénu a během pár tréninku se hodinky zmýlili zhruba o 25 m tedy jeden bazén na 1 km, příčinou je asi že hodinky nerozeznají doplavání. Aby hodinky započítali i chybějící bazén je třeba při doplavání udělat změnu směru a odrazit se, aby akcelerometr zaznamenal i poslední bazén. Tahle skutečnost se nestávala pravidlem a ne každý trénink jsem zaznamenal tuhle chybu.
Hodinky dokážou rozeznat i plavecký styl. To je pak zobrazeno v Garmin Connect do barevného grafu (viz foto). I v této funkci se hodinky sem tam zmýlili ale to mohlo být zapříčiněno nečistým stylem plavání ;)

Ukázka z programu Garmin Connect. Celá aktivita: http://connect.garmin.com


Výbornou funkcí při plavání jsou mezičasy, které počítají  že plavec doplave, zmáčkne mezičas a dál neplave. Po zmáčknutí mezičasu hodinky zobrazují uplavanou délku a čas stopovaného úseku a vyčkávají na další zmáčknutí mezičasu pro započetí nového úseku.
Displej je velmi dobře čitelný i pod vodou, pokud se vám tedy nemlží brýle :) a poměrně snadno se dá zkontrolovat údaje třeba při kotoulové obrátce během plavání.
U plavání jsem zaznamenal pocitově velikost a váhu hodinek,  jelikož při této aktivitě dochází k častému pohybu rukou. Hodinky při plavání jsem si byl zvyklí dotáhnout o jeden dílek, ať se na ruce nehýbou. U Fenixu to byl trosku problém, protože hodinky mají měkčí řemínek s gumy a při dotažení a pohybu ruky tahal řemínek za ochlupení ruky. Což nebylo moc příjemné. Na druhé straně povolení hodinek nebylo taky moc dobré řešení z důvodu pohybu hodinek po ruce. Zde sem se tedy dostal trošku do slepé uličky. na webu jsem četl doporučení vyzkoušet nylonový pásek se suchým zipem, ale tuto verzi jsem netestoval.
Ze strany zobrazení údajů se nedá nic vytknout. Uživatel dostane jakékoli informace po kterých prahne a muže si nastavit vše co ho zajímá.

- Plavání ve volném prostranství
Tuto funkci jsem netestoval ale jelikož využívá určení polohy a vzdálenosti přes GPS tak po načtení satelitu zaznamenává trasu jako u jiných outdoorových aktivitách. U plavání ve volném prostranství hodinky oproti plavání v bazénu ale neumí rozeznat styl plavání.

B) Běh
- Teď se podíváme na aktivitu, která bude asi jedna z nejvyužívanějších. Takže jdeme běhat.
U běhání si na větší hodinky rychle zvyknete už to není takový problém jako u plavání a i když používám na běhání hodinky o polovinu lehčí a menší, než je Fénix 2, tak sem si po pár kilometrech ani neuvědomil co mě na ruce tíží.

Opět si uživatel může nastavit obrazovky jak je mu libo, takže rozebírat co na displeji uvidíte nemá cenu. Klasicky jsem využíval základní nastavení obrazovek. Při samotném běhu vás většinou zajímá tep, rychlost na kilometr a čas nebo vzdálenost. Těžko si budete při běžeckém tréninku prohlížet graf tepu či reliéf trati. Více vás bude zajímat třeba měření úseků či tepové rozhraní, v kterém se pohybujete.

Co se týče časového a vzdálenostního upozorňování vše se dá poměrně jednoduše nastavit. Sice vám ze začátku bude asi dělat problém najít kde co a jak je, ale podle mě si rychle osaháte systém hodinek a v menu se budete dobře orientovat.

Když se vrátíme k signalizaci hodinek zde lze nastavit jak zvukové upozornění, tak vibrace nebo obojí. Vibrace uvítají ti, kteří běhávají s muzikou. Upozornění lze nastavit jak na časový úsek (viz foto - např. 5min.) tak i na vzdálenost a i třeba tepové rozhraní. Škála nastavení je hodně velká.

Přenos informací z hrudního pásu je výborný, při testování jsem nezaznamenal výpadek zobrazení tepu během běhu ani jednou a GPS chodí taky výborně ve srovnáním třeba ze SuntoGPS PODem se mi zdají hodinky Fénix o něco přesnější.

Hodinky skrze hrudní pás (HRM-Run) měří pohyb vašeho těla a vypočítává 3 údaje o běhu - kadenci, vertikální oscilaci a dobu kontaktu se zemí (viz ukázka níže).

Co se týče běhu tak mi hodinky nabídly všechno na co sem pomyslel a nenašel jsem funkci, která by mi chyběla u běhání.

Aktivity si můžete zobrazit v programu Garmin Connect (např. http://connect.garmin.com), kromě klasických údajů a grafů můžete spatřit i tyto údaje.
- Vertikální oscilace je odraz při běhu. Zobrazuje vertikální pohyb vašeho trupu, měřený v centimetrech na každý krok
- Doba kontaktu se zemí: představuje dobu, kterou při běhu strávíte během každého kroku na zemi. Měří se v milisekundách


Dole v menu najdete i ukazatele, které jsou určeny právě pro běžce:
Tyto údaje neberte úplně stoprocentně, jsou další faktory, které ovlivní Váš výkon.

VO2 maximální (foto1) - Hodnota VO max. představuje maximální objem kyslíku (v mm.), který můžete spotřebovat za minutu na kilogram tělesné hodnoty při maximálním výkonu. Zjednodušeně řečeno je to ukazatel sportovní zdatnosti. Se zvyšující se kondicí, by se měla tato hodnota zvyšovat.
Pro zobrazení této hodnoty je třeba mít spárovaný pás tepové frekvence a aspoň 10 min. po běhu.
Levým dolním tlačítkem u ukazatele VO2 max. se dostanete k podstránce Race Predictor (foto 2) - který na základě vašeho VO2 max., věku a pohlaví poskytuje odhad Vašeho času pro trasy 5km, 10 km, půlmaratón a maratón

Regenerační asistent (foto 3) - pokud máte tepový pás spárovaný s Fenixem, můžete si zobrazit za jak dlouho můžete začít s novým tréninkem. Doba regenerace se objeví hned po dokončení běhu. Při testování se mi zdálo, že mě chce tento asistent trochu šetřit.

C) V menu najdete také turistiku a běhy terénem kde lze využít další funkce hodinek. Zde už asi uživatel využije jak graf reliéfu terénu tak pomoc při navigaci či nadmořskou výšku a kompas.

Při déle trvajících aktivitách můžete použít funkci UltraTrac, s kterým se výdrž hodinek prodlouží i nad 24 hodin.

ULTRATRAC
Při déle trvajících aktivitách (Garmin uvádí trvající více jak 8 hodin) lze využít funkci UltraTrac. Tuto funkci využijí především sportovci na ultra dlouhé běhy, maratonské závody, Ironman, 24hodinovky apod.
GPS snímá polohu a data ze snímačů méně často a to podle Vašeho nastavení (lze nastavit libovolný čas, viz foto níže). Funkcí UltraTrack se sice zvýší výdrž baterie, ale zato sníží kvalita zaznamenaných tras (viz foto mapy).
Čím více chcete aby Vám hodinky vydržely, tím nastavíte větší časové rozpětí, mezi kterým budou hodinky sbírat informace z GPS. Ale tím také budou data také méně přesná.
Garmin doporučuje přepnout na mód UltraTrac u aktivit delších jak 8 hodin.
Při sběru dat co 15 sekund se uvádí výdrž 20 hodin, při 20 sekundách více jak 24 hodin a při 1 minutě až 50 hodin. při používání sporttestru jako hodinek pak 50 dní.
Na výdrži má ale vliv např. zapnuté bluetooth (např. při Live přenosu, přenosu dat do Garmin Connect Mobile), počet snímačů (např. měřiče tepové frekvence, kadence, výkonu,...), místa se špatným signálem GPS (stromy, budovy,...)

Nastavení UltraTrac:
Settings (nastavení) - Activity (aktivity) - vyberete aktivitu kde chcete UltraTrac použít, např. Trail Run (běh terénem) - GPS Mode - zde můžete vybrat klasický GPS záznam nebo právě UltraTrac (foto 1). Poté zadáte čas mezi sběry dat z GPS (foto 2)

Test GPS vs. UltraTrac
Funkci UltraTrac jsem vyzkoušel na kole,
- nastavil jsem sběr dat z GPS po 30 sekundách.
První údaj GPS mód, /druhý UltraTrac mód
Vzdálenost: 59,90 km / 57,90 km
Čas: 2:14:20 hod. / 2:15:02 hod.
Prům.rychlost: 26,80 / 25,70 km/hod.
Získaná nadm. výška: 378 m./ 27 m. (i při druhém pokusu mód UltraTrac ukázal velice málo nast. metrů oproti módu GPS)
Kalorie: 809 / 1630 (i zde při druhém pokusu ukázal mód UltraTrac dvákrát více kalorií než mód GPS)
- při sběru dat po 20 sekundách byl opět rozdíl v nastoupaných metrech 511 m. vs 28 m., ale již hodnoty kalorií u obou módů byly přibližně stejné.
Trasa v módu GPS ------------------------ Trasa v módu UltraTrac

D) Kolo
Další disciplína je jízda na kole. V balení najdete tepový pás, který je již spárovaný s hodinkami. Jednoduše lze ale i spárovat jiný tepový pás nebo např. měřič kadence (nastavení - senzory, vyberte z nabízených variant a povolte tuto funkci.). Spárovat můžete i další kompatibilní externí ANT+ snímače jako je PowerTap, GarminVector, nebo QuarqCinqo,...

Pokud jezdíte jenom na kole, hodinky vám nenabídnou až takové možnosti jako specializované zařízení přímo na kolo. Hodinky mají celkem malý displej a musíte zaostřovat na displej pro odečtení hodnot z řídítek.

Pokud srovnám hodinky s cyklocomputerem Garmin Edge 800
- když zapnu záznam trasy, můžu mít spuštěnou i souběžně navigaci. Zde mám na výběr buď vybranou aktivitu nebo navigaci. Pokud jsem např. ukončil navigaci a poté vybral jinou, trasa se mi rozdělila do dvou tras.
- při zastavení se mi čas na Edge 800 zastaví ihned, ale na Fénix 2 jsem si všiml, že se to děje postupně, během cca 5 sek., kdy rychlost klesá postupně k nule. To samé se dělo při rozjetí, kdy se rychlost navyšovala postupně až k aktuální rychlosti. Tuto vlastnost jsem si všiml ale i u tachometru Sigmu ROX 10 GPS.

E) Multisport
Spojuje plavání, běh a kolo do jedné aktivity. Po ukončení jedné aktivity stisknutím tlačítka "Lap" (vpravo dole) hned zahajuje druhou a dáva tak výborný záznam triatlonového závodu.

F) Lyžování
Tuto funkci jsem netestoval, ale co jsem vyčetl na webu, tak po zapnutí stopek se zapne funkce automatického běhu. Tato funkce automaticky zaznamenává nové jízdy na lyžích na základě vašeho pohybu. Pokud je zapnutá funkce AutoPause stopky se pozastaví, když se přestanete pohybovat z kopce, např. když nasednete na sedačku vleku.

7) NAVIGACE
Hodinky nabízejí i možnost navigování, i zde si můžet nastavit vibrační či akustické upozornění.

- Waypoint (bod zájmu) - navigace k bodům zájmů, které jste nahráli do hodinek. Např. pokud nahrajete trasu s waypointy, tak tyto bod zájmu najdete i zde.
- Tracks (stopy) - zde si můžete zaznamenané trasy importovat z historie (z projetých tras), nebo si trasu také lze připravit v PC. Na hodinkách je znázorněna čára, která Vám ukazuje vaši trasu a šipka která značí váš pohyb (foto 1). Hodinky Vám neukážou ani neupozorní kdy a kam zabočit, musíte se jen držet čáry (stopy) na displeji.
- Routes (trasy) - navigace podle naplánovaná trasy z PC po které se chcete nechat vést. Na hodinkách máte jako u tracks (stopy) vykreslenou čáru, která znázorňuje Vaši plánovanou trasu. Na routovatelných křižovatkách (některé menší nepozná) je u čáry také nápis směru jízdy, hodinky Vám taky na křižovatce zavibrují a tím upozorní, na změnu směru (foto 2). Bohužel to nefunguje na všech cestách. Nejlépe tato funkce funguje ve větších městech či důležitých silnicích, naopak v terénu je takřka nevyužitelná. Vibrace Vás i upozorní pokud sjedete z trasy.
- Coordinates (souřadnicím GPS) - pokud do hodinek zadáte GPS souřadnice,hodinky na displeji zobrazí přímou čáru k tomuto místu. Tato čára nekopíruje silnici jako u tras či stop, ale ukazuje Vám jen směr cílovému bodu.
- Sight N Go (zadej směr a jdi) - zde si hodinky můžete nasměrovat na vybrané místo, směr a pak se již nechat vést pomocí šipky na kompasu, která ukazuje směr Vašeho cíle (foto 4).
- History - navigace podle dříve projetých tras. Navigace zde probíhá jak u Tracks (stop), tzn. že sledujete čáru, která Vám ukazuje Vaši trasu.
- Cities (navigace na nejbližší město) - hodinky Vám nabídnou nejbližší města (do 100 km) z kterých vám dají vybrat a ukáží Vám, jak jsou vzdálené (hodinky znají jen ty větší města). Nečekejte zde navigaci podél cesty. Na vybrané město směřuje jen přímka, která znázorňuje, v jakém směru se město nachází (foto 5).

Další možností je funkce TrackBack (zpětná navigace) - pokud máte zapnutou aktivitu nebo navigaci, tak po zastavení záznamu je jednou z možností právě funkce TrackBack. Tu můžete využít
např. pokud se dostanete někam kde to neznáte a nevíte si rady kam se vydat zpět, jednoduše použije tuto funkci, která Vás navede pomocí šipky a trajektorie trasy zpět po cestě kterou jste šli/jeli. K této funkci se dostanete při zmáčknutí tlačítka pauza a to jak při aktivitě, tak u navigace.

Pokud chcete přiblížit/oddálit mapu podržte tlačítko Menu a zvolte tuto funkci. Na přiblížení/oddálení pak použijte tlačítka Up a Down.

Zajímá li Vás geocaching můžete si na stránkách Garminu vyhledat informace o schránkách a poté si je stáhnout informace o těchto schránkách do hodinek (souřadnice lze stáhnout na stránkách Garminu).

Velmi příjemná funkce je, že při zapnuté aktivity, kdy běží záznam, jde dlouhým stiskem levého středního tlačítka odejit do hlavního menu bez toho aby se aktivita přerušila. Lze tak kontrolovat teplotu, měnit nastavení hodinek bez toho aby se aktivita přerušila.

Na fotce č.3, plná čára ukazuje trasu z navigace, přerušovaná pak vaši skutečnou trasu.

 

 

8) OSTATNÍ

Pro připojení s počítačem je třeba mít nainstalovaný program Garmin Express. Díky tomuto programu provedete registraci hodinek a můžete automaticky posílat údaje do programu Garmin Connect.

Připojení přes Bluetooth
Po spárování hodinek s chytrým telefonem nabízí Fenix2 několik funkcí přes aplikaci Garmin Connect Mobile, např.
- LiveTrack - tato funkce umožnuje vašim přátelům sledovat vaši aktivitu on-line
- Odesílání aktivit do Garmin Connect

Párování snímačů ANT+
Pokud jste dostali již v balení snímač tepové frekvence tak je již spárován. Pokud využijete jiný pás tepové frekvence nebo chcete připojit např. snímač kadence či výkonu v Menu vyberte: Nastavení - Snímače, vyberte z nabízených variant a povolte tuto funkci.

Používání hodinek mimo aktivity je i přes větší rozměry hodinek pohodlné. Na velikost si člověk rychle zvykne. Jediné připomenutí je, že pokud máte hodinky na ruce při oblékání oblečení s dlouhým rukávem a pak v zimě při vrstvení oblečení, jdou hodinky těžce převléknout a oblečení se o ně zasekává. Svým desingem hodinky neurazí a jsou v hodné i k saku, tak běžnému oblečení.

Pro každodenní používání jsou k dispozici funkce, jako je teplota, tlak, nadmořská výška a samotný hlavní displej s časem, které přepínáme tlačítky nahoru a dolů. Vzhled hlavní obrazovky s hodinami se dá v nastavení upravit jak graficky tak přidat některé informační údaje jako je datum, výčet sekund v minutě, východ a západ slunce a jiné.

Hodinky mají také vnitřní akcelometr, díky čemuž je můžete používat i v místech bez GPS signálu, např. při halových sportech nebo na trenažerech.
Výborné je, že se dají hodinky vypnout. Jedete-li tedy na závod nebo expedici, kde před startem není možnost hodinky nabít, můžete hodinky zapnout až před aktivitou a ušetřit tak energii v akumulátoru.

Zajímává funkce je oddělení stopek a odpočtu mimo aktivity a osamostatnění této funkce. Tím rozumějte, že pro změření minutky při vaření nebo stopnutí nějakého intervalu máte k dispozici tyto funkce zvlášť a nemusíte zapínat aktivitu (třeba běh pro možnost stopek jako to bývá u jiných hodinek)

Reset:
Soft Reset podržením tlačítka Menu na 15 sekund se vypne - když vám např, Fenix zamrzne
Hard Reset - tlačítko světla podržte po dobu 25 sekund. Poté podržte tlačítka světla a tlačítka dolů ve stejné době a hodinky se vás zeptají, zda chcete vymazat všechna uživatelská nastavení nebo ne.

Manuál: http://www.garmin.cz/files/documents/fenix_2_om_cs.pdf

Rozbalení a demo

Plusy
+ Výdrž baterie
+ Inverzní displej
+ Rychlost nalezení GPS
+ Přesnost
+ Vnitřní akcelometr (hodinky lze použít i ve vnitřních prostorách)
+ Barometrický výškoměr
+ Využití pro širou škálu sportů, není nutnost tak používat více zařízení
+ Vynikající červené podsvícení
+ Vzhled

Mínusy
- Inverzní displej (v některých podmínkách bych využil i jinou možnost)
- Nemožnost nastavit sílu vibrací (při silnějším oblečení ji nemusíte cítit)
- Nejde zaznamenávat aktivitu a přitom navigovat. Při navigování se sice trasa také zaznamenává, ale pokud během aktivity zvolíte jinou trasu, tak se každá trasa zaznamená zvlášť.

Během testování Garmin několikrát aktualizoval software, takže je možné, že některé uvedené informace se mohly změnit.

Přístroj byl zapůjčen společností Garmin Czech s.r.o.