KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist

JAK VYBRAT CYKLISTICKOU HELMU

Snad každý dnes ví, že cyklistika bez helmy je hazardem se zdravím a se životem. Ne všichni ovšem vědí, jak si cyklistickou helmu správně vybrat. Přitom správný výběr je pro bezpečnost téměř stejně důležitý, jako samotná helma. Pojďme si o něm něco tedy říci.

K důležitým aspektům při výběru cyklistické helmy patří preferovaná cyklistická disciplína, certifikace, správný tvar a velikost helmy, hmotnost a míra odvětrání.

Helma podle disciplíny
Cyklistika je pojem velmi široký. Zahrnuje celou řadu disciplín, které se od sebe velice liší pravidly, nároky na jezdce i kola a samozřejmě také nároky na bezpečnost. Proto je důležité vybrat si helmu, která vás dokáže dostatečně a spolehlivě ochránit právě při disciplíně, které se věnujete.

Silniční helma nebude dostatečnou ochranou pro sjezdové disciplíny či freeride, v uzavřené freestylové „skořápce“ se zase při dlouhé silniční vyjížďce snadno přehřejete. Řekněte si proto, jakou disciplínu budete jezdit a vyberte si odpovídající helmu.

Pokud jezdíte více disciplín, možná budete muset zainvestovat do více helem, ale věřte, že se tato investice vyplatí, protože jde o vaše zdraví. Samozřejmě, že například na silniční a horské kolo vystačíte s helmou jedinou.

Certifikace bez pardonu

Když máte vybrán typ helmy podle disciplíny, měla by vaším dalším vodítkem být certifikace. Vybírejte pouze takovou helmu, která má na sobě uveden údaj o certifikaci. Helmy prodávané u nás musejí splňovat normu ČSN EN 1078, narazit můžete i na zahraniční atesty CPSC, SNELL B90A, CE a AS/NZS. Pokud na helmě žádný z těchto údajů nenajdete, odložte ji a vyberte si jinou, protože nemáte jistotu, že vás v krizové situaci skutečně ochrání.  

Správný tvar a velikost

I ta nejlepší cyklistická helma vám bude k ničemu, pokud vám nebude chránit celou hlavu, nebo když vám při pádu (a ještě před nárazem) z hlavy uletí. Proto si vyberte jen takovou helmu, která vám tvarově dobře sedí, a na hlavě ji máte ve správné pozici. To znamená přibližně vodorovně s předním okrajem asi 2 centimetry nad obočím.

Pokud helmu do této pozice nemůžete dostat, zkuste jiný model nebo jinou značku. Každý výrobce má trošku jiný vnitřní tvar svých helem a je dobré najít značku, který nejlépe sedne na vaši hlavu.

Pečlivě vybírejte také velikost. Helma musí sedět hodně natěsno, tak, aby i při předklonu s rozepnutým podbradním řemínkem zůstala na hlavě.

Hmotnost hraje roli

Hmotnost
je u cyklistické helmy velice důležitá a často je rozdílovým činitelem, který určuje cenu helmy. Aby lehčí helmy splňovaly ochrannou funkci, bývají při jejich výrobě použity lehké a pevné materiály jako je karbon, aramid nebo kevlar. To se pak projeví na ceně, ale samozřejmě je mnohem příjemnější mít při delší vyjížďce na hlavě lehčí helmu.

Hmotnost je samozřejmě důležitá zejména u vytrvalostních disciplín, tedy u silniční cyklistiky nebo u maratónů horských kol, menší roli hraje například u sjezdových disciplín. Nejkvalitnější silniční a bikové helmy váží lehce přes 200 gramů.

Odvětrání zvýší pohodlí

Další vlastností, kterou u cyklistické helmy oceníte, je dobré odvětrání. Odvětrání závisí na počtu a velikosti větracích otvorů, ale také na tom, jak je vzduch uvnitř helmy veden. Řada výrobců má průchod vzduchu helmou velice sofistikovaně vyřešen a otestován ve vzduchovém tunelu.

Nejlépe odvětrané jsou samozřejmě opět helmy silniční a bikové, u helem pro freeride, freestyle a downhill jde míra odvětrání stranou na úkor vyšší pevnosti, která je u těchto disciplín nezbytná, ale někdy i na úkor designu.

Hlavu ochrání helma, oči sportovní brýle

Kromě helmy nezapomínejte ani na sportovní brýle. Není nic příjemného, když při rychlé jízdě zasáhne vaše oči prach nebo odlétající bahno. Podle předpokládaného použití můžete využít brýle s čirým sklem (na MTB), brýle sluneční (na silniční cyklistiku), případně brýle fotochromatické, které se sami přizpůsobí světelným podmínkám. Kvalitní brýle na kolo jsou lehké a mají stavitelné nosníky a nožičky.

Článek vzniknul ve spolupráci s cyklistickou prodejnou Ski a Bike Centrum Radotin