KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist
Dostupnost podle Monitoring-serveru.cz

NOVÝ SILNIČNÍ ZÁKON NA SLOVENSKU

Od 1. února platí na Slovensku platit nový silniční zákon, který zpřísní pravidla i pokuty.

Motoristy čekají větší pokuty, zavedení celoročního svícení a pokud napadne sníh, či je námraza na vozovce musíte mít zimní pneumatiky (tzn. bez ohledu na roční dobu). Na dálnici budou mít zakázané předjíždění kamiony. Používaní antiradaru, který může odhalit policejní zařízení na měření rychlostí, bude zakázané. Rovněž je zakázané ukazovat sprosté gesta. Potrestán bude i řidič, který projede kaluží a zašpiní chodce blátem, nebo ten, kdo nechá auto zbytečně se zapnutým motorem.
Rychlostní limity: 50 km/h v obci, 90 km na dálnici a rychlostní komunikaci v obci a 130 km/h na dálnici mimo obec. Na dálnicích mimo obec budou muset vozidla jet minimálně 80 km/h a v obci se po dálnici bude muset jezdit minimálně rychlostí 65 km/h

Zákon pamatuje také na účastníky nehod, které proběhnou bez újmy na zdraví účastníků a škoda na autě nepřesáhne 4 tisíc Eur (cca.120 tis. Kč). K takové nehodě nebude nutné volat policii.

Nový zákon také ruší nulovou toleranci alkoholu. Řidiči budou moci při dechové zkoušce nadýchat až 0,20 promile, v praxi však policisté nebudou pokutovat řidiče pokud "nafouká" 0,30 promile (to se rovná přibližně vypití jednoho malého piva). Pokud Vás však policista chytí s více než povoleným množstvím promile v krvi, může udělit nejvyšší pokutu. Draze vyjde také odmítnutí dechové zkoušky nebo testu na drogy. Vedle pokuty hrozí i dlouholetý zákaz řízení.

Cyklisté
- Musí být vybaveni ochrannou přilbou. Dospělí ji budou mít povinnou na cestách mimo obec, děti do 15 let všude. A to platí také pro cesty určené jen cyklistům (cyklotrasy, cyklostezky).
Úplně však toto nařízení neplatí, povinnosti z nového zákona se totiž podle policistů vztahují jenom na cesty, které označuje jiný zákon - o silničních komunikacích. Pravidla tak platí jen na dálnicích, rychlostních komunikacích, cestách I. až III.třídy a účelových komunikacích. Do těchto kategorií teda nespadá většina hrází, lesních nebo polních cest.
Účelové komunikace zákon definuje jako cesty "sloužící ke spojení jednotlivých výrobních závodů, objektů a nemovitostí s ostatními pozemskými komunikacemi"
A jak odlišit účelovou komunikáci od cesty?
"Účelová komunikace je cesta, která umožňuje dostat se k dopravě, zboží nebo osobám ze zemědělského nebo průmyslového centra na ostatní silniční síť. Hráze nebo lesní cesta tento účel nemá, "vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy Ľubomír Karásek.

- Při jízdě za snížené viditelnosti musí mít cyklista jedoucí po krajnici anebo okraji vozovky na sebe viditelně umiístěné reflexní prvky nebo oblečený reflexní bezpečnostní oděv. Jaké reflexní prvky, ale zákon neupřesnuje. Mělo by jít o prvek z reflexního materiálu, buď nášivky, pásky, samolepky, přívěsky nebo reflexní oděv.

- Zakázáno je jezdit na kole bez řidítek, držet se při jízdě jiného vozidla nebo venčení psa za jízdy.

- Jízda bez reflexních prvků hrozí pokuta 30 eur. Za jízdu bez přilby je pokuta 10 eur.
Za jízdu na kole pod vlivem alkoholu Vám může policista na místě vyměřit pokutu až 650 eur,
ve správním řízení dokonce až 800 eur.

Přísnější pravidla postihnout také chodce. Zákon jim mimo jiné zakazuje poslech hudby při přecházení vozovky. "Pěší nesmí používat walkmany a podobná zařízení," stojí v předpisu. Přes přechod by měli chodci přecházet ve skupinách a ne po jednotlivcích. Přechod na druhou stranu vozovky na jiných místech není zakázán, ale musí se brát ohled na vzdálenost a rychlost přicházejících aut.

Nový sazebník pokut pro cyklisty od 1.1.11 na Slovensku.
- Používání dálnice - 60 €
- Ohrožování ostatních účastníků silničního provozu, zejména vedením druhého kola za jízdy, vedení psa nebo jiného zvířata, nebo vedení předmětů které by znesnadňovaly řízení jízdního kola - 60 €
- Pokud za snížené viditelnosti nejsou na oděvu reflexní prvky - 30 €

Pokuty nad 60 eur (1807,56 Sk) bude možné odpracovat, přičemžm za každou jednu hodinu veřejných prací se peněžný trest sníží o tři eura (90,38 Sk).

Zdroje:
www.sme.sk/...
www.aktualne.sk/...
www.ihned.cz/...
www.idnes/...
www.pravda.sk/...