KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist
Dostupnost podle Monitoring-serveru.cz

BÍLÝ KÁMEN 2009

Přijeďte na Bílý kámen – 1.května! -
Celé propozice ZDE... (pdf)
Bílý kámen - informace 1 (18.4.09) ZDE... (word)
Bílý kámen - poslední informace ZDE...
(pdf)
Jízdní řády zesílených vlaků na Bílý Kámen ZDE... (pdf)
Autokarový zájezd na Bílý Kámen ZDE... (word)
(pro starší občany nebo rodičů s dětmi, kteří nemohou absolvovat tuto akci na kole či pěšky)
Mapa Bílého kamene 2009 ZDE... (pdf)
Z historie Bílého kamene ZDE... (pdf)

Zpravodajství z Kamene 2009 ZDE...

Již po šestnácté vás zvou pořadatelé z Autoveloklubu a města Velká Bystřice na tuto rozsáhlou cykloturistickou akci.

Zasíláme dlouho očekávanou zprávu o zesílení vlakových spojů 1.5. na Bílý kámen - rozešlete prosím dalším zájemcům z řad vašich kamarádů.
Již pozítří vyrážíme na Libavou k vytyčení 134 kilometrů povolených tras...fanděte nám, ať vyjde počasí, už jsme měli kdysi mínus čtyři stupně, mlhu, i celodenní déšť...což se vše dá snést v představě, že 1.května bude zářit sluníčko za naprostého bezvětří při jedenadvaceti stupních...

Poslední info (29.4.09)
- Pořadatelé konstatují, že vzhledem k dlouhodobému suchu jsou všechny vytyčené trasy bez problémů sjízdné na trekových či horských kolech, kostitřasy a silniční speciály na galuskách nejsou vhodnými jízdními prostředky na tuto akci…
- Jako největší problém se jeví sjezd z Barnovského vrchu ve směru od Kovářova k řece Odře u Barnovské vodní nádrže. Na silnici je v jistém nedlouhém úseku značné množství hrubého makadamu – řešte sesednutím z kola…
- Obávaná zkratka po staré zpevněné cestě mezi osadou Podlesí a Starými Oldřůvkami je (pokud nezaprší) bez problémů oboustranně průjezdná…

Zájemci se zúčastňují akce na vlastní nebezpečí a náklady. Vstup do vojenského prostoru je povolen pouze s platnou vstupenkou, s občanským průkazem či pasem, a to 1. května 2009 v době od 7:00 do 12:00 hod. v níže uvedených místech vstupu. Účastníci jsou povinni vojenský prostor opustit nejpozději do 16.00 hod a zavazují se dodržovat všechna ustanovení těchto propozic, pravidla silničního provozu, pokyny pořadatelů i kontrolních orgánů.

Na pořadatele Bílého kamene zájemci vznášejí stále více dotazů na možnost účasti formou autokarového zájezdu . Všem sdělujeme, že povolení k tomuto zájezdu získalo letos jen pět obcí, zájezdy jsou určeny pro starší důchodce a rodiny s malými dětmi - především pro obyvatele těchto obcí. Po vojenském prostoru se pohybují podle přesně stanoveného časového harmonogramu tak, bay nedocházelo k jejich kumulaci.
Zájemci o zájezd se musí informovat na radnicích obcí (Velká Bystřice, Hlubočky, Mrsklesy, Velký Týnec - a klub hranických turistů), zda jsou v autokarech volná místa a zajistit si tam místenky. VÍCE ZDE...

I tento rok České dráhy připravují posílení vlakových spojů pro cykloturisty na trase Olomouc – Opava a zpět, rovněž tak na trati Bohumín – Přerov a Suchdol n.O. – Budišov n.B. o které pořadatelé včas požádali. O realizaci tohoto záměru vás budeme informovat na našem webu ihned, jakmile sdělení Českých drah obdržíme

Ke vstupu do vojenského prostoru můžete použít vstupní stanoviště 1. od obce Mrsklesy (prezentace v KD), 2.od Velkého Újezdu, 3. 200m severně od Kozlova u lesana turistické cestě k prameni Odry, 4. od železniční zastávky Smilov ve směru na Velkou Střelnou, 5. v Městě Libavá od Domašova, 6. ve Staré Vodě, 7. v Nových Oldřůvkách nad Budišovem, 8. v Kovářově od Potštátu, 9. ze Zeleného kříže nad Kozlovem.
Účastníci jsou povinni na celém území vojenského újezdu prokázat svou totožnost vojenským orgánům, orgánům Vojenské policie, Policie ČR i lesní stráže Vojenských lesů.

Připomínáme, že povolené trasy nejsou rozlišeny na turistické, cyklistické. To znamená, že i turisté mohou na trasy nastoupit ve všech vstupních prostorech akce. Pro cyklisty je proto nutná zvýšená pozornost a ohleduplnost k pochodníkům po celé Libavé.

Loni se velmi osvědčila novinka způsobu vstupu na akci a zjišťování totožnosti účastníků, kdy jsme zrušili zdlouhavé vypisování přihlášek - každý přicházející účastník pouze předloží pořadateli průkaz totožnosti, uhradí vklad, obdrží vstupenku s evidenčním číslem (letos pěkná fotografie starovodského kostela) a odebere barevnou mapu, na níž jsou vytištěny i propozice akce. Pozor: bez průkazu totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas) není vstup na území vojenského prostoru povolen!

Na akci přijeďte na kole v dobrém technickém stavu, protože vás čeká cesta neobydlenými pustinami vojenského prostoru. Trasy vedou po silnicích, polních i lesních cestách s méně kvalitním povrchem, proto doporučujeme cyklistickou přilbu, horská nebo trekingová kola, v žádném případě ne silniční speciály na galuskách!
Barevnou mapu s propozicemi a barevnou fotografii jako vstupenku obdrží každý účastník této cykloturistické akce, účastnický vklad je 20,-Kč za osobu (děti do 10 let věku vklad neplatí ).

Pro starší občany a rodiče s malými dětmi vypravujeme opět autobusy, které na osmi zastávkách s krátkými procházkami ukážou účastníkům nejzajímavější místa celého vojenského prostoru. Zájemci se mohou přihlásit na radnici od 20. do 27.dubna – místenky v ceně……… budou zajišťovány až do vyčerpání kapacity.

Protože zámeček Bores je obsazen cvičícími britskými jednotkami, bude občerstvení přemístěno na parkoviště u silnice 300 metrů severně od tohoto objektu. Občerstvení je možno použít i na mnoha dalších místech VVP (Mrsklesy, Strážná, pozorovatelna Střelná, Město Libavá, Stará Voda, Zelený kříž, restaurace Kozlov…)

V případě několikadenních vydatných dešťů, záplav, vichřice či jiné přírodní katastrofy je připraveno odložení akce o jeden týden - na pátek 8.května, což by bylo oznámeno na webových stránkách města (www.muvb.cz) a šířeno všemi sdělovacími prostředky.
Na webových stránkách budou pravidelně zveřejňovány všechny informace o přípravě, průběhu i vyhodnocení celé akce – dozvíte se vše potřebné – informujte se včas! Pokud chcete dostávat tyto informace od pořadatelů přímo do svého počítače, přihlaste se na e-mailové adrese kos.jar@volny.cz .

Kontakty:
Přihlášky na autobusy: paní Sokolová –585 351 371 sokolova@muvb.cz
Souhrn informací, aktuality: www.muvb.cz
Pořadatelé AVK : kos.jar@volny.cz 585 351 708 herman@ravoz.cz 728 737 114 608 883 302

Za pořadatele: Milan Heřman – předseda AVK
Jaroslav Jerry Koš – jednatel AVKPřijeďte na Bílý kámen – 1.května

Info z minulého roku:
- Info k Bílému kameni 2008
- Jaký byl Bílý kámen 2008
- Ohlasy na Bílý kámen 2008