KALENDÁŘ

  POČÍTADLA
TOPlist
Dostupnost podle Monitoring-serveru.cz

NOVINKY A NABÍDKY ČESKÝCH DRAH k 9.12.07

V neděli 9. 12. 2007 začíná platit nový tarif Českých drah pro vnitrostátní přepravu cestujících a zavazadel. Od tohoto dne se také změní jízdní řády vlaků v celé republice.

České dráhy píší, že zjednodušují přepravu jízdních kol. A co se teda mění?
- Dříve se dal koupit jednorázový doklad na jízdní kolo za 26 Kč a jednodenní vyšel na 50 kč, to platilo pro všechny vlaky ať už bylo kolo přepravováno jako "spoluzavazadlo" (symbol kola) či jako "úschova během přepravy" (symbol kufru)
- Nyní (po 9.12.07) "zlevnil" jednorázový doklad o korunu na 25 Kč a u jednodenního zůstala ceny 50 Kč. Ale !!!, nyní už není možné koupit jeden doklad do všech vlaků, ale musíte zakoupit doklad zvlášť pro přepravu kola jako "spoluzavazadlo" (symbol kola) a zvlášť pro "úschovu během přepravy" (symbol kufru). U "úschovy během přepravy" je cena za jednorázový doklad na jízdní kolo 30 Kč a za jednodenní vyšel na 60 kč, teda zdražení o 10 Kč.
- Ruší se kombinované (vícedenní) doklady za jízdní kol
- TIP: Pokud budete cestovat vlakem s jízdním kolem a budete měnit způsob přepravy jízdního kola (spoluzavazadlo, úschova během přepravy), nelze (od 9.12.07) již zakoupit jednotný jednodenní doklad pro oba druhy přepravy kol (nyní má každý jinou cenu): Buď si můžete koupit doklady na jednotlivé druhy přepravy nebo si můžete koupit jednodenní doklad pro přepravu kol jako "spoluzavazadlo" (symbol kola) a případně doplatit rozdíl.

Příklady
- Dříve : Jedu z Prahy do Ostravy s přestupem v Brně. Kupuji si jeden jednodenní doklad za 50 Kč. Z Prahy do Brna přepravuji kolo jako "úschova během přepravy" (symbol kufru) a po přestupu v Brně, přepravuji kolo do Ostravy jako "spoluzavazadlo" (symbol kola).
- Nyní: jedu stejnou trasu, ale nyní už není jeden doklad pro oba druhy přepravy, protože ceny za přepravu se liší. Za trasu z Prahy do Brna při přepravě kola jako "úschova během přepravy" (symbol kufru) zaplatím nyní 30 Kč a za cestu z Brna do Ostravy při přepravě kola jako "spoluzavazadlo" (symbol kola) zaplatím 25 Kč
- Tip: Koupím si jednodenní doklad pro přepravu kola jako "spoluzavazadlo" - 50Kč (symbol kola) a v úseku Praha - Brno při přepravě kolo jako "úschova během přepravy" (symbol kufru) doplatím rozdíl 5 kč. V části Opava - Ostrava bude už normálně platit jednodenní doklad pro přepravu kola jako "spoluzavazadlo" (symbol kola).

Novinky v přepravě zavazadel - jízdních kol
Ať už se rozhodnete přepravit kolo jako spoluzavazadlo (kolo nakládáte sami do vagonu označeného piktogramem jízdního kola) nebo využít služby úschova během přepravy (kolo předáváte zaměstnanci ČD do služebního vozu označeného piktogramem kufru), zaplatíte vždy za každý použitý vlak nebo za celý den:

Přeprava
jízdních kol
jako spoluzavazadlo
(symbol kola)
(Kč)
v úschově
během přepravy
(symbol kufru)
(Kč)
kolo/jeden vlak
25 Kč
30 Kč
kolo/jeden den
50 Kč
60 Kč

V některých vlacích (symbol kolo nebo kufr v kroužku) máte možnost si místo pro jízdní kolo rezervovat, ve vybraných spojích je dokonce rezervace místa povinná (symbol kolo nebo kufr v rámečku) . Samostatná rezervace místa pro jízdní kolo stojí 30 Kč.

Poslal jsem 3 otázky na kontaktní centrum ČD
Chtěl jsem se zeptat k novému ceníku Českých drah k 9.12.07
1) Pojedu vlakem s jízdním kolem a např. jeden vlak bude přepravovat kolo jako spoluzavadlo, pak přestoupím na druhý, ale ten bude přepravovat kolo jako úschova během přepravy. Znamená to, že si musím koupit 2 doklady? Jednou jako spoluzavazadlo a podruhé jako úschova během přepravy?. Nejde tedy koupit jeden doklad na celý den? A co když
budu přestupovat např.třikrát?
2) Budou existovat i vícedenní doklady na jízdní kolo, nebo se zruší?
3) Budete pokračovat a jak, v rozšiřování přepravního prostoru pro cyklisty, dle Usnesení ,,Minimální práva a povinnosti cestujících v železniční přepravě" která přijal Evropský parlament v lednu 2007, a která zaručuje cestujícím přepravu kola ve všech vlacích.

A zde jsou odpovědi:
1) Kolo můžete přepravovat jako spoluzavazadlo, nebo ve vozech úschova během přepravy.Při přepravě kola jako spoluzavazadlo si cestující zakoupí jednorázový doklad za 25 Kč/ks/vlak nebo jednodenní doklad za 50 Kč. Jednorázový doklad lze zakoupit pouze ve vlaku.Při přepravě kola se službou úschova během přepravy zaplatí cestující jednorázové úschovné ve výši 30 Kč/ks/vlak nebo si zakoupí jednodenní doklad za 60 Kč. Doklad o jednorázové úschově lze zakoupit pouze va vlaku a platí do stanice na něm uvedené. Pokud má cestující již zakoupen jednodenní doklad o zaplacení ceny za přepravu spoluzavazadla, doplatí do jednodenního úschovného. U vybraných vlaků je příslušným symbolem vyznačena možnost nebo nutnost rezervace místa pro jízdní kolo.
2) Kombinované doklady pro jízdí kolo budou od 9.12. zrušeny

Hana Sýkorová, Kontaktní centrum ČD, a.s.

...TAK ODPOVĚĎ NA TŘETÍ OTÁZKU NEDOŠLA... :((

HLAVNÍ NOVINKY K 9.12.07
• Pásmový tarif měníme na tarif kilometrický – nově tedy účtujeme přesně za každý kilometr a vy tak platíte spravedlivější
cenu podle skutečně ujeté vzdálenosti. Nejvyšší tarifní vzdálenost je 600 km – při delší cestě platíte jízdné pouze za 600 km.
• Rušíme příplatky na vlaky vyšší kvality InterCity a EuroCity.
• Zavádíme další slevy pro držitele In-karty/Rail plus – nově získáváte slevy i na zpáteční a síťové jízdenky. Za snížené ceny je možné nakupovat i traťové jízdenky pro pravidelné dojíždění.
• Žáci a studenti nově získávají slevu i na zpáteční jízdenku.
• Junioři do 26 let cestují v létě ještě levněji, nově se slevou 50 % v 1. i 2. třídě.
• Zjednodušujeme přepravu psů a spoluzavazadel (např. jízdních kol).

TIPY, KTERÉ SE MŮŽOU HODIT:
Akce jsou zveřejňovány na www.cd.cz/akvizice.
Sleva pro skupiny (min. 2, max. 30 osob). Sleva pro skupiny je poskytována ve 2. třídě a na jednu jízdenku může být odbaveno nejvýše 30 spolucestujících. První a druhý cestující ve skupině cestuje se slevou 25 % z obyčejného jízdného, třetí a každý další cestující získává slevu 50 %. Koupíte-li si rovnou zpáteční skupinovou jízdenku, ušetříte ještě více. Jízdné pro cestující ve skupině se v tomto případě počítá stejným způsobem,ale vychází z již zlevněného zpátečního jízdného.
Cenový tip: Skupinová jízdenka pro 8 osob na 104 km (např. Brno hl. n. – Uherské Hradiště, Praha hl. n. – Pardubice hl. n., Jihlava – Brno hl. n. nebo Luhačovice – Olomouc hl. n.) stojí 602 Kč, což představuje 75,30 Kč na jednu osobu. Koupíte-li si rovnou jízdenku jízdenku zpáteční, zaplatíte za ni 1080 Kč a přeprava jedné osoby v jednom směru vyjde na pouhých 67,50 Kč.
• Každý měsíc je možné cestovat na předem vyhlášené akce se slevou VLAK+.
Akce jsou zveřejňovány na www.cd.cz/... Jízdenky VLAK+ se vydávají jako zpáteční pro 2. třídu.
RegioNET - výhodné cestování v krajích ve 2. třídě osobních a spěšných vlaků.
Cena: 130 Kč pro jednoho cestujícího, a za 260 Kč pro 2 – 5 cestujících
Mezikrajová jízdenka eLiška. Cestujte mezi kterýmikoli dvěma krajskými městy v České republice za pouhých 140 Kč!* S jízdenkou eLiška, která je určena pro všechny, kdo již vlastní naši čipovou In-kartu/Rail plus. Nabídku eLiška zakoupíte pouze přes internet v eShopu Českých drah na adrese www.eshop.cd.cz.
Cenový tip: Z Ostravy do Prahy za 3 hodiny a 2 minuty vlakem SuperCity Pendolino! S jízdenkou eLiška a místenkou SC pouze za 226 Kč
*) Tato cena platí do 24:00 hodin dne, který předchází dni odjezdu. Pro doprodej stanoveného množství (kontingentu) míst v den odjezdu je určena ve vybraných relacích cena již od 35 Kč pod označením Šťastná eLiška. Více zde...
Jízdenka ČD Net. Jednodenní síťová jízdenka ČD Net platí ve 2. třídě všech vlaků Českých drah. Bez omezení počtu ujetých kilometrů tak můžete vlakem cestovat po celé republice. S ČD Netem můžete cestovat kterýkoli den v týdnu.
Cena: 390 Kč pro jednoho cestujícího a za 780 Kč pro 2 – 5 cestujících.
Cenový tip: vezměte s sebou až čtyři kamarády za 780 Kč a vydejte se na výlet kamkoli po republice. Každý za cestu v jednom směru pouhých78 Kč. Výběr vlaků, kterými pojedete, je pouze na vás
Víkendové jízdenky SONE+. Na jízdenku SONE+ může v sobotu nebo neděli kamkoli po republice cestovat až 5 spolucestujících, z toho maximálně 2 mohou být starší 15 let. SONE+ prodáváme ve dvou variantách:
Cena: za 130 Kč pro osobní a spěšné vlaky a za 390 Kč pro všechny kategorie vlaků.
Jízdenka platí ve 2. třídě a uznávají ji i dopravci Viamont, OKD Doprava a Connex Česká železniční ve vlacích na území ČR. Cestovat na SONE+ můžete i do prvních stanic sousedních železnic a v dopravní síti ZVON (více na www.zvon.de).
Cenový tip: Sobotní výlet z Olomouce do Prahy a zpátky vaši peněženku nezatíží, cestujete-li s jízdenkou SONE+. Např. dva dospělí a dvě děti do 15 let mohou jet pohodlně vlakem InterCity tam i zpět a celkem zaplatí jen 390 Kč. To je pouze necelých 49 Kč za jednu osobu v jednom směru!
Nestačíte-li si koupit jízdenku na nádraží, můžete si ji zakoupit ve vlaku u průvodčího s přirážkou 30 Kč, pokud se o její vystavení přihlásíte ještě před výzvou k předložení jízdních dokladů.

Další info:
Cestování s jízdním kolem po železnici - www.cyklistikakrnov.com
České dráhy zvyšují jízdné (4.12.07) - www.nakole.cz

Zdroj:
www.cd.cz - České dráhy

- Více o přepravě jízdních kol po železnici najdete ZDE...

- Diskutovat, hlasovat můžete ZDE...